Lauantaina koitti taas kauan odotettu paimennuspäivä. Sitä pääsee harjoittelemaan niin harmittavan vähän, joten kun päivä vihdoin koittaa, on kuin olisi karkkipäivä ;)

Ensimmäisenä mentiin muistelemaan hommaa pyöröaitaukseen.
Piippa oli alkuun vähän hämillään, välillä teki syöksyjä lampaita kohti, mutta kyllä sinne muistaakseni saatiin ihan onnistunutkin kuljetus väliin.
Daa pääsi juoksun jälkeen pitkästä aikaa töihin ja vauhtia oli taas aika lailla. Muutenkin Dampilla on ihan järkyttävä tarve saada lampaat kasaan ja päästä tasapainopisteeseen.

Toisena harjoituksena mentiin isommalle niitylle harjoittelemaan kuljetusta. Ohjaaja kulki piiskan kanssa lampaiden edellä ja apuohjaaja ohjasi tarvittaessa liinalla koiraa. Tarkoitus oli kuljettaa lampaat laitumen ympäri reunoja pitkin. Piiskalla näpäytettiin koiran eteen jos se tuli liian lähelle lampaita ja apuohjaaja vielä hidasti tarvittaessa liinasta.
Piippa lähti hyvin liikkeelle, alku taisi jopa näyttää paimennukselta ;) Vaikeimmat kohdat olivat kulmat joissa apuohjaajaltakin vaadittiin nopeaa reagointia. Ja se ei muuten ollu helppoa kun alusta oli epätasaista ja täynnä vesilätäköitä! Kun tultiin Piipan kanssa toista pitkää suoraa takaisin päin, pääsi se vähän liian lähelle lampaita (ohjaaja ei ollu hereillä siis!!) ja sitä myöten lampaat livahtivat laitumelta pois kokonaan... Aidassa ei ollut sähköä ja jos lampaat pääsivät liian lähelle sitä niin poistuivat kyllä nopsaan paikalta ;) Onnneksi oli Heili-apuripaimen joka toi lauman takaisin. Loppumatkalle kohti lähtöpistettä saimme taas muutaman metrin onnistunutta kuljetusta.
Daa lähti liikkeelle hyvin ja aika rauhallisestikin. Kulmissa oli taas vähän tekemistä että apuohjaajana kerkesin sinne mihin piti, mutta suht hyvin nekin onnistui. Pitkää suoraa takaisinpäin tullessa lampaiden veto aidan ulkopuolelle taas hieman kiihtyi ja siinä oli meikäläisellä tekemistä että pysyi liinan perässä. Lampaat pysyivät kuitenkin aitauksen sisäpuolella! Liekö tästä onnistumisesta tullut pieni herpaantuminen, mutta Daa ehti taas toteuttamaan laumankasaamistarvettaan ja hetken näytti jo siltä että joulun ensimmäinen paketti sisältää tänä vuonna lampaita ja Juhan :O

Kolmas harjoitus oli ns. nurkkaharjoitus eli lampaat olivat nurkassa ja ohjaajan oli tarkoitus saada koira flankkaamaan mahdollisimman kaukana lampaista. Mikäli koira tuli liian lähelle, ohjaajan piti ajaa koira pois ja apuohjaaja tarvittaessa ohjasi liinasta.
Piippa flankkasi alkuun muutaman metrin ihan hyvin, mutta sitten alkoi kaartaa mun luokse. Poispäin käskyä Piippa ei osaa, joten sen hokemisesta ei ollut mitään hyötyä. Teimme sitten niin että aina kun Piippa alkoi tulla mua kohti käskin sen maahan ja siitä taas uudella käskyllä liikkeelle. Näin saatiin se pysymään suht hyvin etäällä :) Lopuksi vielä palkaksi irrotettiin lampaat aidasta kiertämällä lampaiden ja aidan välistä ja taas ajamalla ne nurkkaan.
Daan flankit olivat vähän samanlaisia kuin Piipankin, eli alku hyvin mutta sitten alkoi kaartamaan Juhan luokse. Juha sai tosin Daan menemään suht hyvin pois -käskyllä vaikka se ei varsinaisesti sitä osaakaan. Loppuun myös Daalle palkaksi lampaiden irrotus nurkasta ja takaisin tiivistäminen.

Päivän viimeinenä harjoituksena oli lampaiden kuljetus niityn lyhyt sivu ja päädyssä käännös ja takaisin lähtöpisteeseen. Koira oli ohjaajalla liinassa.
Piippa kuljetti lampaita todella hienosti, mutta ongelmat tulivat käännöksessä jossa kerran koko lauma pääsi karkuun. Onneksi tällä kertaa Liina-apuripaimen hoiti joukon kasaan. Kun lauma oli kasassa koitin keskittyä harjoitukseen oikein kunnolla ja saimme kuin saimmekin onnistuneen suorituksen! Vitsi, tuntuipa mahtavalta. Piippa kuljetti tosi hienosti, mulla pysyi kaikki kepit ja liinat järjestyksessä käännöksessä ja lampaatkin pysyivät kasassa. Tähän oli hyvä lopettaa raskas päivä!
Daa kuljetti myös hienosti, ehkä hieman liikaa intoa paikka paikoin, mutta paljon hyvääkin kuljetusta. Ongelmat tulivat eteen lauman käännöksessä ja siellä Daa pääsi taas laumankasaamistarpeensa valtaan ja niin lampaat olivat pian tiiviissä nipussa. Kouluttajan mielestä tähän oli hyvä lopettaa päivä vaikkei varsinainen harjoitus mennytkään niin kuin oli tarkoitus, mutta Daa kasasi hyvin lauman ja jäi tasapainoon, eli se teki aivan oikein.

Kotiin matkasi todella väsyneet ohjaajat ja ei-niin-väsyneet koirat. Päivä oli taas antoisa ja paljon uutta asiaa jäi pohdittavaksi. On harmi että pääsemme harjoittelemaan niin harvoin, tuntuu että joka kerta pitää tavallaan aloittaa alusta, ainakin ohjaajan, kyllä kai koirilla jo joku haisu asiasta on.

Videota tuli kuvattua reilun tunnin verran. Täytyy koittaa keskittyä niihin jossain vaiheessa ajan kanssa.